Heart Chat Bubble

♥ fick lite inspiration av denna information..

♥ Gå upp i vikt med matens hjälp
Även om matlusten är dålig och det är svårt att äta, är det viktigt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen.Det innebär inte att du behöver äta mer och större portioner, det kan räcka med att berika maten du äter, även en liten volym kan få ett mer effektivt innehåll.

♥ fett och socker
Fett och socker innehåller mycket energi (som mäts i kalorier). Därför är det bra att:
Blanda i lite extra vegetabilisk olja (rapsolja, olivolja) smör, margarin i till exempel
pasta, ris, potatis, soppor, såser och till varma grönsaker. Eftersom fett bär upp
smakämnen gör det dessutom att maten smakar godare. Du kan även lägga i grädde, creme fraiche, riven ost, riven potatis eller ägg i maten för att höja energi- och näringsvärdet. Bre på lite extra margarin eller smör på smörgåsen. Drick gärna juice, röd mjölk eller saft till maten. ät gärna efterrätt, som till exempel kakor, fruktsallad med grädde, några rutor choklad. Kom ihåg att berikandet av maten enbart gäller en viss tid och inte alltid (därför behöver du inte vara orolig för eventuell hjärt-kärlpåverkan av till exempel mättat fett). När du har kommit upp i normalvikt kan du återgå till mindre energität mat.

♥ Protein
Protein behövs som byggnads- och reparationsmaterial i kroppen och kan vara viktigt att
satsa på om du vill gå upp i vikt. Protein innehåller även energi. Du kan öka proteininnehållet i
maten så här: Se till att varje huvudmål, frukost/lunch/middag innehåller protein som finns i kött,
fisk, ägg, vegetariskt protein och mjölkprodukter. När det gäller proportioner för
lunch/middag är tallriksmodellen med ca ¼ protein ett bra verktyg. Ett annat bra "kom i
håg"-tips är att du äta ungefär så mycket protein som täcker din handflata, vid varje
måltid. Använd gärna mjölkprodukter och ägg (bra proteinkällor) i matlagningen så blir
proteininnehållet högre. Till exempel äggstanning i gratänger och riven ost, mjölk,
grädde och creme fraiche i såser/soppor. Ärtor, bönor och nötter, frön och mandlar innehåller mycket protein och energi,blanda gärna ner i sallader, frukostflingor/müsli.

 ♥ Berikningspulver
Det går också att använda pulver med extra energi, som blandas i maten. Apoteket har ett
varierat sortiment och personal som kan svara på frågor och hjälpa dig att hitta rätt produkt.
Där finns även energidrycker som kan drickas som mellanmål eller till måltider. Fördelen med pulverbaserade preparat som blandas i maten är att portionerna inte blir större.

♥Ät regelbundet och ofta, Gå upp i vikt med matens hjälp.
Att äta ofta och lite mindre varje gång är bra om man ar dålig aptit, då kan stora måltider kännas svåra att få ner. Istället ska du försöka satsa på flexibla måltider enligt den aptit du har: Ät regelbundet och ofta: frukost, lunch, middag och minst 3 mellanmål per dag (äter du små lunch/middagsportioner kan du äta fler mellanmål). Ät gärna tillsammans med andra. Då brukar aptiten öka. Drick gärna lite vin till maten (dock max 1-2 glas per dag), alkohol innehåller energi och ökar dessutom aptiten. Satsa på dukning och fin uppläggning av maten. Använd gärna grönsaker och frukt med många olika färger, fler färger stimulerar hjärnan och ökar aptiten (att gå in i en smågodisbutik kan till exempel ha den effekten…) Ät bara mat som du tycker om, välj smaker och råvaror som du gillar och fundera på vad som är just din favoritmat.Bläddra gärna i fina kokböcker för inspiration.
Motion och frisk luft ökar aptiten. Gå en promenad före middagen 

Fick en hel del fakta på bara en sida, med mera kunskap och hjälp med hur man ska gå till väga får en att se lite mera possitivt på det hela. Nu ska jag försöka titta på detta inlägg varje dag och försöka ta in det som står. Ska väga mig så fort jag kommer åt en våg sen se om det ger resultat vilket kommer då att göra mig överlycklig och det kommer ge mig kraft till att fortsätta kämpa... Yeehaa nu kör vi !!! ;D 

 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback